Klustips

Elektriciteit

Denk na over de stroompunten
klussenBen je van plan nieuwe stopcontacten te plaatsen, bijvoorbeeld als je de indeling van de ruimte gaat veranderen, denk dan van tevoren goed na over de hoeveelheid stroompunten en waar deze moeten komen. Niets is zo vervelend als achteraf ontdekken dat een stopcontact op de verkeerde plek zit of zelfs ontbreekt.

Spanning uitschakelen
Zorg bij het monteren en vervangen van schakelaars voor jouw veiligheid: zet de desbetreffende groep waarin de schakelaar is opgenomen in de groepenkast uit. Neem de zekering uit de groepenkast mee om er zeker van te zijn dat niemand de desbetreffende groep weer inschakelt. Werk met droge handen en trek schoenen met rubberzolen (nooit leren) aan.

Stekker vervangen
Schroef de stekker open. Verwijder ongeveer 2 cm van de mantel van
het snoer. Daarmee maak je twee draden met hun isolatie er omheen, zichtbaar. Vouw het uiteinde dubbel en steek dat onder de schroefjes van de stekkerpennen. Zet de schroefjes goed vast .
Gebruik je een randgeaarde stekker, dan bevestig je de groen/gele draad in het midden aan het aardcontact. Dat herken je aan het aardeteken. Schroef de twee delen van de stekker weer op elkaar.

Hout

Beisten
Om grotere oppervlakken te beitsen kun je ook een lakroller gebruiken. Een lakroller geeft een mooi streeploos resultaat en werkt sneller. Giet wat beits of verf over in een rolbakje. Dompel de roller nooit helemaal onder.

Vetvrij maken van MDF
Voordat je MDF kunt gaan schilderen moet de plaat goed vetvrij gemaakt worden. MDF bevat namelijk een vettig laagje dat erop is gekomen bij het walzen van de plaat in de fabriek. Daarvoor gebruik je speciale MDF-doekjes. Voor het opvullen van schroefgaten is speciale MDF-vuller op de markt.

Schilderen MDF
Gebruik voor het schilderen van plaatmateriaal als MDF een voorstrijkmiddel en grondverf ineen. Dat heft de sterk zuigende werking van MDF op en geeft meteen een goede basis om af te lakken.

Deuken in hout
Heb je deuken in je hout? Bevochtig de plek met lauw water. De houtvezels zetten uit en repareren zichzelf. Gelakt hout moet van tevoren licht geschuurd worden. Indien nodig kun je deze procedure herhalen tot het gewenste resultaat is bereikt.

Isolatie/ verwarming

Vloerverwarming controleren
Vloerverwarming brengt je energieverbruik terug, soms wel met 12%. Heb je besloten dat dit de juiste verwarming voor jou is en ben je klaar om de vloer te leggen? Controleer dan eerst de verwarmingsmat op breuken. Dit doe je met een digitale multimeter. Daarmee meet je de weerstand van de mat. Als deze niet overeenkomt met de opgegeven waarde, is er sprake van een breuk.

Condensatie
Door een spouwmuur te vullen met isolatiemateriaal, koelt de binnenmuur veel minder af. Dat is comfortabel en scheelt aanzienlijk in stookkosten. Voordat de spouw opgevuld mag worden, moeten eerst vervuilingen in de spouw (restanten cement, puin) verwijderd worden. Anders komt op die plekken geen isolatiemateriaal terecht en koelt de muur op die plaatsen wel onverminderd af. Dergelijke plaatselijke koude gedeelten heten: koudebruggen.

De warme kamerlucht bevat veel waterdamp. Als die lucht plots afkoelt (doordat hij tegen een koudebrug botst), zal op die plek waterdamp uit de lucht neerslaan (condenseren). Dat gebeurt het eerst op de koudste vlakken: de ruiten. Als die geïsoleerd zijn (dubbelglas), is een koudebrug in de muur de plek van condensatie. Laat spouwmuurisolatie altijd over aan een erkend bedrijf. Dan heeft u 10 jaar garantie.

Isoleren van schuine daken
Het isoleren van een schuin dak is in de meeste gevallen een eenvoudige doe-het-zelf klus. Het isolatiemateriaal wordt dan aan de binnenkant aangebracht. Zit er tussen de dakpannen en het dkbeschot echter dampremmende folie, dan kun je aan de binnenkant geen isolatiemateriaal aanbrengen. Zou je dit wel doen, dan sluit je de constructie op tussen twee dampremmende lagen. Met vochtproblemen als gevolg, waardoor je last kunt krijgen van rot in de constructie.
De buitenkant kun je wel laten isoleren. Laten, want daar moet je professionals voor inschakelen.

Radiatoren
Het er goed op dat een (design)radiator recht hangt. Is dat niet het geval, dan kan er lucht in de radiator blijven zitten, waardoor deze niet gelijkmatig warm wordt. Bovendien ziet het er niet uit.

Loodgieten

Verstopte afvoer
Bij een verstopte afvoer kun je gebruik maken van ontstoppingskorrels, maar het is milieuvriendelijker om een zuignap-ontstopper te gebruiken. Zorg dat er een laagje water in de bak staat en plaats de zuignap op de afvoer. Druk deze helemaal in. Beweeg de zuignap op en neer tot deze loskomt en er vuil uit de afvoer omhoog komt. Herhaal dit tot het water goed wegloopt.

Afvoer aanleggen
De afvoeren van je huis komen uit op de riolering. Omdat je geen verstopping of onfrisse luchtjes in je huis wilt, moet de afvoer nauwkeurig aangelegd worden. Verschillende typen afvoeren hebben elk hun eigen diameter. Meestal bestaan ze uit PVC onderdelen die aan elkaar gelijmd worden. Er bestaan ook uitvoeringen die voorzien zijn van rubberen afdichtingsringen. Die klem je in elkaar vast. PVC is geen milieuvriendelijk materiaal. Gelukkig zijn milieuvriendelijke alternatieven steeds beter vekrijgbaar: polybuteen (PB), polypropeen (PP) of polypropeen co-polymeer (PPC).

Afvoerleidingen van pvc
Let er op dat je pvc buizen gebruikt voor afvoerleidingen. Gebruik geen ppe buis. Dat heeft de eigenschap dat het niet verlijmd kan worden.

Milleu

Sloopafval inleveren
Een verbouwing begint meestal met slopen. Het afval dat je overhoudt mag niet op een grote hoop bij het grofvuil gezet worden. Het moet, net zoals het GFT-afval, gescheiden worden ingeleverd. Dat doe je bij de vuilstortplaats van de gemeente. Elke soort afval – hout, ijzer, staal en puin – heeft daar zijn eigen container.

Wat te doen met restanten verf
Houd je na een klus nog een restje verf over? Laat het dan opdrogen. Hetzelfde doe je met de kwasten en de rollers. Je kunt alles dan met het gewone afval weggooien. Als de verf nog vloeibaar is, wordt het beschouwd als chemisch afval.

Vloeren / muren

Pas op voor leidingen
Voor het boren in een muur moet je absoluut controleren of op de gekozen plek geen elektriciteits-, water- of gasleidingen lopen. Dit gaat het beste met een metaaldetector.

Hoogglansverf
Hoogglansverf is een geschikte verf om kozijnen, deuren en ramen te verven. Hoogglans is zeer sterk en pakt minder gemakkelijk vuil aan dan andere verfsoorten. Bovendien zijn vlekken op hoogglans gemakkelijk te verwijderen.

Donkere muur licht overschilderen
Wil je een donkere muur in een lichtere tint schilderen? Ga dan te werk als volgt. Geef de muur eerst een grondkleur. Wordt het eindresultaat licht, gebruik dan een witte muurverf. Ga je voor donker, maak de muur dan eerst grijs. Op deze manier voorkom je kleurverschillen.

Een gat in beton boren
Wil je een gat in de muur boren, dan kun je het beste gebruik maken van een hamerslagboor. Hierbij draait de boorkop rond, maar de boor wordt tegelijkertijd met grote kracht naar voren geslagen. Zo hoef je zelf niet hard op de machine te duwen.

Een plug plaatsen
Na het boren blijft er vaak boorstof in het gat zitten waardoor het gat niet diep genoeg lijkt als je de plug erin stopt. Draai de schroef een paar millimeter in de plug, dan kun je de plug eruit trekken. Boor daarna het gat wat dieper.

Na het vlak maken van je muren kun je verder bepalen wat je ermee wilt doen. Nu kun je het behangen of spuiten. Vooral in de badkamer is het een goede optie om de muur te betegelen.

Na het uitvlakken van de muurkun je beginnen met betegelen. Betegelen is een goede manier om je badkamer een ruimer uiterlijk te geven. Een truc hiervoor is om voor een lange wand een donkere gekleurde tegel te gebruiken. Voor de rest gebruik je dan witte tegels. Vooral lichte langwerpige tegels zorgen voor een erg ruimtelijk effect.

Waterpas
Kijk tijdens het betegelen goed of je eerste tegel waterpas ligt. Dit is belangrijk, want deze tegel gebruik je tijdens je gehele werk als referentiekader. Gebruik hiervoor een waterpas. Om ervoor te zorgen dat de tegel niet meer kan verschuiven, kun je hiervoor een spijkertje in de muur aanbrengen.

Tegellijm
Om de tegels op de muur te plakken, gebruik je tegellijm. Erg makkelijk is om poederlijm te gebruiken. Deze is al kant-en-klaar; er moet alleen nog wat water bij. Om de lijm aan te maken kun je het beste een boormachine met roerspindel gebruiken. Doe de poederlijm in een speciekuip en kijk op de verpakking hoeveel water er bij moet. Roer nu ongeveer drie minuten door en je zult zien dat er een klontervrije lijmpasta is ontstaan.

Tegelkruisjes
Breng met een lijmkam de tegellijm per baan aan, ter breedte van één tegel. Zo voorkom je dat de lijm al is gedroogd, voordat je de tegels hebt kunnen aanbrengen. Door de tegel met een licht zigzaggende beweging aan te drukken zorg je ervoor dat de achterkant van de tegel volledig van lijm wordt voorzien. Om tussen de tegels een mooie voeg te krijgen, kun je tegelkruisjes gebruiken. Breng deze tussen twee tegels aan, zodat de voeg steeds hetzelfde is.

Haakse slijper
Ben je bang dat de tegels toch zullen gaan schuiven? Dan kun je op verschillende plaatsen een schroefje aanbrengen. Let op dat je deze later wel weer weg haalt. Het kan gebeuren dat je niet uitkomt op hele tegels. Om ze op maat te snijden, kun je het beste een haakse slijper gebruiken. Zorg dat je tijdens het slijpen altijd handschoenen en gehoorbeschermers draagt.

Een muur betegelen

Voegen
Als alle tegels op de muur zitten, is het alleen nog een kwestie van voegen. Maar voordat het zover is, moet de lijm eerst drogen. Na 24 uur drogen bij een normale luchtvochtigheid en een temperatuur van 20°C kunnen de tegels ingevoegd worden.

Het voegmiddel breng je al strijkend in alle richtingen ruim aan, zodat de voegen goed worden gevuld. Het overtollige voegmiddel haal je weg met een vochtige spons. Let op dat je de spons regelmatig uit spoelt, want anders smeer je het er gewoon weer op.

Als het voegmiddel is gedroogd, blijft er een waas op de muur achter. Maak de muur daarom nog even schoon met een spons en voila: je hebt een muur betegeld.